Blogger Template by Blogcrowds.

col.loqui sobre Camus




PRESENTACIÓ
Discursos de llibertat: A. Camus, "L'artista i el seu temps"
Cinquanta anys després que li fos atribuït el premi Nobel de literatura, les paraules que l'escriptor i pensador, A. Camus, va pronunciar en aquella ocasió segueixen sent d'actualitat: "les dues càrregues que fan la grandesa" de la feina d'escriptor són sempre "estar al servei de la veritat i al de la llibertat".

Tot sent fidel a les seves paraules, Camus ha defensat en nombroses ocasions els "perseguits espanyols" i s'ha posicionat clarament contra el franquisme. Aquesta "fidelitat a Espanya" (tal com ell l'anomenava) pot ser coneguda però està molt poc estudiada. A més a més, són múltiples els vincles existents entre la seva idea de llibertat i les seves representacions d'Espanya, en tota la seva obra. Per tant, aquest col·loqui voldria oferir la possibilitat de tornar a considerar la relació entre Camus i Espanya anant més enllà dels seus orígens menorquins per part de mare.

Proposem dos eixos d'estudi:
a) La qüestió de la llibertat tant pel que fa els seus orígens com per les seves repercussions filosòfiques i polítiques, especialment a Espanya
b) El compromís d'aquest artista en la defensa de la llibertat i dels valors humans.

També indiquem cinc línies de treball, entorn a la idea "d'Espanya lliure" defensada per Camus, que no són en absolut exclusives:
· Les arrels mediterrànies · La vida política · Camus i la revolta · Camus i la tirania · Els vincles personals
Aquest col·loqui commemoratiu haurà estat útil, a més a més de necessari, si en finalitzar-se s'aconsegueix despertar l'interès per l'obra camusiana en la seva totalitat, ampliant així les tradicionals consideracions més filosòfiques.
ORGANITACIÓ
Comitè organitzador:
Montserrat Capdevila (Institut Français de Barcelone), Montserrat Cots (Universitat Pompeu Fabra), Alicia Piquer (Universitat de Barcelona), Hélène Rufat (Universitat Pompeu Fabra), Maite Sastre (Institut Universitari de Cultura - Universitat Pompeu Fabra), Guy Basset (Société des Études Camusiennes), Fabrice Bentot (Lycée français de Barcelone)
Comitè científic: Christiane Chaulet-Achour (Université de Cergy-Pontoise), Rosa de Diego (Universidad del País Vasco), Agnès Spiquel (Société des Études Camusiennes; Université de Valenciennes), André Abbou (Université Paris XIII), Robert Dengler (Universidad de Salamanca), Pierre Masson (Université de Nantes), Maurice Weyembergh (Université Libre de Bruxelles)

DIES I LLOC
Dates
Dimecres 7 de novembre del 2007Dijous 8 de novembre del 2007Divendres 9 de novembre del 2007
Llocs
Universitat Pompeu Fabra (Sala A. Calsamiglia)c/ Ramon Trias Fargas, 25-27 08005 Barcelona
Institut Francès de Barcelona c/ Moià, 8 08006 Barcelona


PROGRAMA
Dimecres 7 novembre 2007 (Sala Albert Calsamiglia - UPF)
16.30 h: Acollida dels participants
17.00 h: Inauguració Discurs inaugural del rector de l'UPF, M. Josep Joan Moreso, del Vicepresident de la Generalitat de Catalunya, M. Josep-Lluis Carod-Rovira i de l'Institut Universitari de Cultura de l'UPF, Sra. Montserrat Cots.
17.30 h: Conferència inicial Jeanyves Guérin : " Camus i la guerra d'Espanya "
18.00 h: Debat
18.15 h: Pausa
18.45 h: Camus entre Espanya i Algèria [Coordinadora : Agnès Spiquel] Fina Salord : "Les arrels menorquines d'Albert Camus: entre la dada anecdòtica i la categoria literària"
19.10 h: Amina Bekkat: " Et ta tristesse au fond de ta vaillante joie… "
19.30 h: Christiane Chaulet-Achour : " Camus, els Republicans espanyols exiliats i Algèria - 1939-1945 "
19.50 h: Debat
21.00 h: Sopar d'inauguració
Dijous 8 novembre 2007 (Sala Albert Calsamiglia - UPF)
9.30 h: Discurs de llibertat (expressions) [Coordinador : André Abbou] Jean Sarocchi : " Elogi de l'Index "
10.00 h: Pierre Masson" L'exili i el regne com a construcció d'un discurs alliberador "
10.30 h: Mustapha Trabelsi " Escriptura de la llibertat, llibertat de l'escriptura: l'aforisme en Camus " (títol provisional)
10.50 h: Carmen Figuerola " Una hospitalitat perillosa en Albert Camus: de L'Estranger a El Malentès"
11.10 h: Debat
11.30 h: Pausa
11.45 h: Discurs de llibertat (accions) [Coordinador : Pierre Masson] Brigitte Sändig : " La llibertat una i indivisible : Camus de cara a l'aixecament de 1953 a RDA "
12.10 h: Anne Prouteau " Lucie Cormery del Primer Home : el silenci que reclama reparació "
12.30 h: André Abbou et Zakkia Abdelkrim " Crear per no esdevenir un homicida: d' Una mort feliç a " L'Artista i el seu temps "
13.00 h: Debat
13.30 h: Dinar
15.30 h: Espanya en l'obra de Camus [Coordinadora : Rosa de Diego] Dalia Álvarez : " Juanel, traductor d'Albert Camus "
16.00 h: Hervé Sanson " Revolució a Astúries o l'avantCamus : una llibertat compartida "
16.20 h: María Isabel Blanco" Espanya i les seves representacions dins l'obra d'Albert Camus "
16.40 h: Cristina Solé " Camus i els seu "germans" revolucionaris: el mite d'Espanya dins la literatura de Camus"
17.00 h: Debat
17.15 h: Pausa [Desplaçament a l'Institut Francès de Barcelona : c/ Moià, 8]
18.00 h: Taula rodona al voltant de "La nouva Pléiade Camus. Qüestions de mètode " (Sala d' espectacles de l'IFB) [Moderadorr : Jeanyves Guérin] Raymond Gay-Crosier : "De la concepció a la fabricació. El treball editorial : qüestions pragmatiques generals". Debat obert.
Philippe Vanney : "Text de l'autor, llibertats de l'editor". Debat obert.Maurice Weyembergh : "Questió de mètode. Els assajos i articles filosòfics". Debat obert.Agnès Spiquel : "Treball sobre els manuscrits" (Agnès Spiquel), Debat obert.[Activitat per confirmar]
21.00 h: Soirée à l'Institut Francès de Barcelona (Sala d'espectacles):
Alek Toumi : "Camus i el teatre: Exclusions en exilis"Representació / lectura de l'obra : "Albert Camus: entre la mar i l'injustícia"]
Divendres 9 novembre 2007 (Sala Albert Calsamiglia - UPF)
10.00 h: Camus i Espanya : Confluències [Coordinadora : Hélène Rufat] Alicia Piquer : " Camus a Espanya. Història d'un malentès "
10.30 h: Virginie Lupo " L'heroi camusien, un personatge castellà? "
10.50 h: Marie-Thérèse Blondeau " Camus, Dom Juan i la llibertat"
11.10 h: Rosa de Diego " La il·lusió del teatre "
11.30 h: Debat
11.45 h: Pausa
12.00 h: La presència espanyola en l'obra d' Albert Camus [Coordinador : José M. Fernández Cardo] Jean-Louis Meunier : " Ortega y Gasset i Camus: "Sobre l'aristocràcia verdadera, passió. " (Albert Camus: Carnets III, 27 novembre 1954). "
12.30 h: María Badiola "Albert Camus i Fernando Savater: l'acció directa no violenta a través de la literatura"
12.50 h: Guy Basset " Presències de Federico Garcia Lorca"
13.10 h: Debat
13.30 h: Dinar
17.00 h: Taula rodona interdisciplinària : La recepció de Camus a Espanya [Moderadora : Montserrat Cots] Participants : Francisco Fernández Buey (UPF), José María Fernández Cardo (Universitat d' Oviedo), Brigitte Leguen (UNED) et Enric Ucelay (UPF)
18.15 h: Debat
19.00 h: Cloenda

0 comentarios:

Entrada más reciente Entrada antigua Inicio