PRESENTACIÓ
Discursos de llibertat: A. Camus, "L'artista i el seu temps"
Cinquanta anys després que li fos atribuït el premi Nobel de literatura, les paraules que l'escriptor i pensador, A. Camus, va pronunciar en aquella ocasió segueixen sent d'actualitat: "les dues càrregues que fan la grandesa" de la feina d'escriptor són sempre "estar al servei de la veritat i al de la llibertat".
Tot sent fidel a les seves paraules, Camus ha defensat en nombroses ocasions els "perseguits espanyols" i s'ha posicionat clarament contra el franquisme. Aquesta "fidelitat a Espanya" (tal com ell l'anomenava) pot ser coneguda però està molt poc estudiada. A més a més, són múltiples els vincles existents entre la seva idea de llibertat i les seves representacions d'Espanya, en tota la seva obra. Per tant, aquest col·loqui voldria oferir la possibilitat de tornar a considerar la relació entre Camus i Espanya anant més enllà dels seus orígens menorquins per part de mare.
Proposem dos eixos d'estudi:
a) La qüestió de la llibertat tant pel que fa els seus orígens com per les seves repercussions filosòfiques i polítiques, especialment a Espanya
També indiquem cinc línies de treball, entorn a la idea "d'Espanya lliure" defensada per Camus, que no són en absolut exclusives:
· Les arrels mediterrànies · La vida política · Camus i la revolta · Camus i la tirania · Els vincles personals
Aquest col·loqui commemoratiu haurà estat útil, a més a més de necessari, si en finalitzar-se s'aconsegueix despertar l'interès per l'obra camusiana en la seva totalitat, ampliant així les tradicionals consideracions més filosòfiques.
Comitè organitzador: Montserrat Capdevila (Institut Français de Barcelone), Montserrat Cots (Universitat Pompeu Fabra), Alicia Piquer (Universitat de Barcelona), Hélène Rufat (Universitat Pompeu Fabra), Maite Sastre (Institut Universitari de Cultura - Universitat Pompeu Fabra), Guy Basset (Société des Études Camusiennes), Fabrice Bentot (Lycée français de Barcelone)
Comitè científic: Christiane Chaulet-Achour (Université de Cergy-Pontoise), Rosa de Diego (Universidad del País Vasco), Agnès Spiquel (Société des Études Camusiennes; Université de Valenciennes), André Abbou (Université Paris XIII), Robert Dengler (Universidad de Salamanca), Pierre Masson (Université de Nantes), Maurice Weyembergh (Université Libre de Bruxelles)
DIES I LLOC
Dates
Dimecres 7 de novembre del 2007Dijous 8 de novembre del 2007Divendres 9 de novembre del 2007
Llocs
Universitat Pompeu Fabra (Sala A. Calsamiglia)c/ Ramon Trias Fargas, 25-27 08005 Barcelona
Institut Francès de Barcelona c/ Moià, 8 08006 Barcelona
PROGRAMA
Dimecres 7 novembre 2007 (Sala Albert Calsamiglia - UPF)
16.30 h: Acollida dels participants
17.00 h: Inauguració Discurs inaugural del rector de l'UPF, M. Josep Joan Moreso, del Vicepresident de la Generalitat de Catalunya, M. Josep-Lluis Carod-Rovira i de l'Institut Universitari de Cultura de l'UPF, Sra. Montserrat Cots.
17.30 h: Conferència inicial Jeanyves Guérin : " Camus i la guerra d'Espanya "
18.00 h: Debat
18.15 h: Pausa
18.45 h: Camus entre Espanya i Algèria [Coordinadora : Agnès Spiquel] Fina Salord : "Les arrels menorquines d'Albert Camus: entre la dada anecdòtica i la categoria literària"
19.10 h: Amina Bekkat: " Et ta tristesse au fond de ta vaillante joie… "
19.30 h: Christiane Chaulet-Achour : " Camus, els Republicans espanyols exiliats i Algèria - 1939-1945 "
19.50 h: Debat
21.00 h: Sopar d'inauguració
Dijous 8 novembre 2007 (Sala Albert Calsamiglia - UPF)
9.30 h: Discurs de llibertat (expressions) [Coordinador : André Abbou] Jean Sarocchi : " Elogi de l'Index "
10.00 h: Pierre Masson" L'exili i el regne com a construcció d'un discurs alliberador "
10.30 h: Mustapha Trabelsi " Escriptura de la llibertat, llibertat de l'escriptura: l'aforisme en Camus " (títol provisional)
10.50 h: Carmen Figuerola " Una hospitalitat perillosa en Albert Camus: de L'Estranger a El Malentès"
11.10 h: Debat
11.30 h: Pausa
11.45 h: Discurs de llibertat (accions) [Coordinador : Pierre Masson] Brigitte Sändig : " La llibertat una i indivisible : Camus de cara a l'aixecament de 1953 a RDA "
12.10 h: Anne Prouteau " Lucie Cormery del Primer Home : el silenci que reclama reparació "
12.30 h: André Abbou et Zakkia Abdelkrim " Crear per no esdevenir un homicida: d' Una mort feliç a " L'Artista i el seu temps "
13.00 h: Debat
13.30 h: Dinar
15.30 h: Espanya en l'obra de Camus [Coordinadora : Rosa de Diego] Dalia Álvarez : " Juanel, traductor d'Albert Camus "
16.00 h: Hervé Sanson " Revolució a Astúries o l'avantCamus : una llibertat compartida "
16.20 h: María Isabel Blanco" Espanya i les seves representacions dins l'obra d'Albert Camus "
16.40 h: Cristina Solé " Camus i els seu "germans" revolucionaris: el mite d'Espanya dins la literatura de Camus"
17.00 h: Debat
17.15 h: Pausa [Desplaçament a l'Institut Francès de Barcelona : c/ Moià, 8]
18.00 h: Taula rodona al voltant de "La nouva Pléiade Camus. Qüestions de mètode " (Sala d' espectacles de l'IFB) [Moderadorr : Jeanyves Guérin] Raymond Gay-Crosier : "De la concepció a la fabricació. El treball editorial : qüestions pragmatiques generals". Debat obert.
Philippe Vanney : "Text de l'autor, llibertats de l'editor". Debat obert.Maurice Weyembergh : "Questió de mètode. Els assajos i articles filosòfics". Debat obert.Agnès Spiquel : "Treball sobre els manuscrits" (Agnès Spiquel), Debat obert.[Activitat per confirmar]
21.00 h: Soirée à l'Institut Francès de Barcelona (Sala d'espectacles):
Alek Toumi : "Camus i el teatre: Exclusions en exilis"Representació / lectura de l'obra : "Albert Camus: entre la mar i l'injustícia"]
Divendres 9 novembre 2007 (Sala Albert Calsamiglia - UPF)
10.00 h: Camus i Espanya : Confluències [Coordinadora : Hélène Rufat] Alicia Piquer : " Camus a Espanya. Història d'un malentès "
10.30 h: Virginie Lupo " L'heroi camusien, un personatge castellà? "
10.50 h: Marie-Thérèse Blondeau " Camus, Dom Juan i la llibertat"
11.10 h: Rosa de Diego " La il·lusió del teatre "
11.30 h: Debat
11.45 h: Pausa
12.00 h: La presència espanyola en l'obra d' Albert Camus [Coordinador : José M. Fernández Cardo] Jean-Louis Meunier : " Ortega y Gasset i Camus: "Sobre l'aristocràcia verdadera, passió. " (Albert Camus: Carnets III, 27 novembre 1954). "
12.30 h: María Badiola "Albert Camus i Fernando Savater: l'acció directa no violenta a través de la literatura"
12.50 h: Guy Basset " Presències de Federico Garcia Lorca"
13.10 h: Debat
13.30 h: Dinar
17.00 h: Taula rodona interdisciplinària : La recepció de Camus a Espanya [Moderadora : Montserrat Cots] Participants : Francisco Fernández Buey (UPF), José María Fernández Cardo (Universitat d' Oviedo), Brigitte Leguen (UNED) et Enric Ucelay (UPF)
18.15 h: Debat
19.00 h: Cloenda
Etiquetas: de interés
El 23 de Abril del 2003 reabre L’Antic Teatre, Espacio de creación entidad sin ánimo de lucro, con el objetivo de convertirlo en un espacio de promoción y escaparate para todos aquellos creadores experimentales de calidad que no encuentran salida y que desean dar a conocer su trabajo.
L’Antic Teatre propone a los artistas un espacio de creación estando abierto constantemente a propuestas innovadoras y arriesgadas, ofreciendo una plataforma fuera del circuito artístico convencional: una escena alternativa pluridisciplinar.
Propuestas como teatro, performance, danza, multimedia, circo, música, literatura, cine independiente, documentales, conferencias, exposiciones y otras expresiones creativas afinan los criterios artísticos del público y satisfacen una curiosidad siempre más desarrollada en este sentido.
- L’Antic Teatre recibió el PREMIO de la FERIA INTERNACIONAL DE TEATRO Y DANZA en HUESCA a la PROGRAMACION MAS INNOVADORA EN ESPAÑA. - SEMOLINA TOMIC recibió el PREMIO FAD SEBASTIAN GASCH por la resurrección de L’Antic Teatre, que ha pasado de centro cívico abandonado a escenario vivo de la creación contemporánea.
Uno de los puntos fuertes de L’Antic Teatre es que su gestión artística y administrativa esta sostenida por personas viniendo del propio mundo artístico. Esta característica hace que el artista se sienta más y mejor comprendido porque quien lo programa conoce sus necesidades y problemas.
Por esto L'Antic Teatre propone un apoyo a los creadores a través de:
-su banco de datos,-contactos con los medios, críticos, etc.…-contactos con programadores-buscar coproducciones-ayuda a la promoción de sus espectáculos-punto de encuentro ente artistas-sala de ensayos-grabación de video y dvd para su promoción
La programación de 5 días a la semana permite al público, cada vez más numeroso descubrir artistas locales, nacionales o internacionales representativos de la escena alternativa europea.
L'Antic Teatre pretende crear una plataforma estable no sólo para los artistas sino para que la ciudad tenga acceso a las nuevas creaciones fomentando el intercambio entre los artistas y el público.
Después de 2 años y medio de existencia, L’Antic teatre, Espacio de creación cuenta con mas de 6500 socios.
L’Antic Teatre esta patrocinado por la cerveza San Miguel y apoyado por el Departamento de Cultura de la Generalitat de Cataluña y el Instituto de la Cultura / Ayuntamiento de Barcelona.
Etiquetas: prensa
se cuelgan?
Dibujo, pintura, escultura, objeto, telar, foto y carpintería.
Inauguración 3 de noviembre de 2007 en Manuela Pedraza 3317 a las 19.oohs.
Hasta el 7 de diciembre en los horarios Lu-Vi 11 a 13/ 16a20hs. Sa16a 20hs.
Etiquetas: expo amigos
La última falange de mi dedo meñique. Hoy todo se resume a esa fracción de mi cuerpo.
A tu cuerpo. Al que intento imaginar. Al que imagino en un extremo de mí, aquel que casi no utilizo, aquel con el que imagino.
Se ha dispuesto a hacerse presente y nombrarte, nombrarse, nombrarme. La vida que vendrá, la vida que hoy me has prometido, la vida que ya extraño sin conocer.
El mundo se reduce, desaparece , bajo mi dedo meñique. Todo se subsume a su última falange. A mi última falange. Al primero de tus latidos, de todos los que vendrán. Al primero de mis latidos, al compás de los tuyos. En un mundo olvidado. Mundo, hoy, rebelado en la última falange de mi dedo meñique.
Dedicado, con todo mi amor, al vientre de mi Natalia.
Etiquetas: personal
L'Institut Universitari de Cultura
de la Universitat Pompeu Fabra
us convida a la
Taula Rodona
"ÚLTIMES TENDÈNCIES EN NARRATIVA CONTEMPORÀNIA"
A càrrec de:
Javier Fernández, narrador, poeta i editor.
Vicente Luis Mora, poeta, crític literari i novel·lista.
moderat per: Eloy Fernández Porta, professor de la UPF
Dia: dilluns 22 d' octubre 2007
Hora: 17.00
Lloc: Sala de graus 20.287
Edifici Jaume I
Campus de la Ciutadella
Universitat Pompeu Fabra
c/ Ramon Trias Fargas, 25-27
08005 Barcelona
Entrada lliure
Etiquetas: de interés
Cuando la estructura tradicional del lenguaje es incapaz de contar
0 comentarios Publicado por lu en 12:38aunt lucy during the recent
war could and what
for
isabel created hundreds
I would die etcetera
self etcetera lay quietly
Etiquetas: texto fragmentos
la vírgen en camisón se pasea
Etiquetas: texto fragmentos
(...)
El artista, según Balzac o según Cezànne, no se contenta con ser un animal cultivado; asume la cultura desde su principio y la fundamenta de nuevo, habla como habló el primer hombre y pinta como si jamás se hubiera pintado. La expresión no puede ser entonces la traducción de un pensamiento ya claro, puesto que los pensamientos claros son aquellos que ya han sido dichos por nosotros mismos o por los demás. La "concepción" no puede preceder a la "ejecución". Antes de la expresión no existe otra cosa que una vaga fiebre, y sólo la obra realizada y comprendida demostrará que podía encontrarse alguna cosa en vez de nada. Por estar dirigido a tomar conciencia en el fondo de una experiencia muda y solitaria sobre el cual se cimentan la cultura y el intercambio de ideas, el artista lanza su obra de la misma manera como un hombre ha lanzado la primer palabra, sin saber si esta palabra será otra cosa que un grito, si podrá desprenderse del flujo de vida individual donde nace y presentar, ya sea a esta misma en su porvenir, ya sea a las mónadas que coexisten con ella, ya sea a la comunidad abierta de las mónadas futuras, la existencia independiente de un sentido identificable. El sentido de lo que va a decir el artista no está en ninguna parte, ni en las cosas, que todavía no tienen sentido, ni en sí mismo, en su vida informulada. El artista desde la razón ya constituida, en la que se encierran los "hombres cultivados", intenta comunicar con una razón que abrazaría sus propios orígenes.
Mont-Sainte Victoire
Etiquetas: texto fragmentos
Giacomo Leopardi
Etiquetas: texto fragmentos
Etiquetas: texto fragmentos
Etiquetas: texto fragmentos
Expo recomendada. Con la participación de la artista plástica Josefina Laratro.
0 comentarios Publicado por lu en 5:37MuestrasCruzadas
(Crossed Exhibitions),intercontinental movements of artists and works of art.http://www.grisplata.com.ar/muestrascr%20uzadas
inauguración
viernes 12 de octubre,
Apettite arte contemporàneo
Chacabuco 551
San Telmo
horario:
19 horas hasta las 22 hrs
Etiquetas: expo amigos
Además La Noche de los Museos marca la culminación de la Semana del Arte Buenos Aires 2007. y la pre-inauguración de EXPOTRASTIENDAS 2007, realizando acciones de arte público en los museos.
*teléfonos de Información al público: 4313-4073/76/79
Invitación especial del día, por mi parte:
Inauguración de la exposición
"9 ARTISTAS COMPROMETIDOS CON LA EDUCACIÓN"
Escuela de Bellas Artes Manuel Belgrano
Exponen:
Juan Carlos Visconti, Guillermo Carlos Paolino, Oscar de Bueno, Mónica Miorín, Pedro Tricarico, Claudio Abal, María Angélica Cornejo, J. Galli y Jorge Diaz.
Patio Porteño de Esculturas - Pinzón 1299(Barracas)
Ministerio de Espacio Público. G.C.B.A Dirección General de Espacios Verdes.Pellegrini 211 / 8 piso. 4323-8158 Jardín de las Esculturas / Patio Porteño de Esculturas. Coordinación Graciela Alemantelf:
Etiquetas: expo amigos
Español indomable, puño fuerte-,
Tu carta, heroico Líster, me consuela,
De esta, que pesa sobre mí, carne de muerte.
Fragores en tu carta me han llegado
De lucha santa sobre el campo ibero;
También mi corazón ha despertado
Entre olores de pólvora y romero.
Donde anuncia marina caracola
que llega el Ebro, y en la peña fría
donde brota esa rúbrica española,
de monte a mar, esta palabra mía:
“Si mi pluma valiera tu pistola
de capitán, contento moriría”.
Etiquetas: texto fragmentos
Entradas más recientes Entradas antiguas Inicio